Wij serveren "zuivere koffie"

Iedere ochtend glunder ik opnieuw! Steeds weer hetzelfde ritueel, ik kan niet wachten, ongeduldig haast ik me naar mijn grote liefde. Prachtige contouren, een beetje frêle verschijning, leliewitte huid. In haar glimmende verschijning zink ik weg. Ik bedoel natuurlijk mijn op drie na belangrijkste bezit: mijn espressomachine.

Het verlangen is nauwelijks te temmen. Allereerst moeten de versgebrande bonen gemalen worden en dit is geen sinecure. De deeltjes zijn dan ongeveer net zo groot als tafelzoutkorrels. Ik vul de piston met precies 8 gram versgemalen koffie. Ik pers de koffie met behulp van een stempel en druk met exact 13,64 kilo kracht, dit deel van het proces luistert erg nauw! De watertemperatuur van onze machine is ingesteld op 92,5 graden en wordt met 15 bar druk door de koffie geperst. Uiteraard wordt het water eerst gefilterd. Druppel voor druppel en met nauwelijks te beschrijven aroma's wordt mijn kopje met puur geluk gevuld. Even opletten want het moment surprême nadert nu snel: metalen kannetje, beetje volle melk, stoompijpje aan, veel gevoel voor temperatuur (ca 55 graden) kannetje even ritmisch op het blad kloppen en voorzichtig schenken, een kunstwerkje is geboren: cappuccino d'arte!

Met trillende lippen neem ik een slokje, sluit mijn ogen en geniet van dit dagelijkse cadeautje.

De koffie van Vino&Friends wordt in een speciale melange door een kleine branderij uit Turijn geleverd. Het is een familiebedrijfje dat al meer dan 100 jaar bonen uit alle werelddelen verwerkt. Mijn eerste kennismaking met deze familie was memorabel: ik werd letterlijk ondergedompeld in een oceaan van koffiesmaken tijdens een onvergetelijke koffietasting. Veertig espressootjes later zat ik enigzins 'shaky' in de auto. Een ding wist ik zeker: dit prachtige product moest een plek krijgen in mijn toekomstdromen.

Bas(ta)