Liefde voor Alto Adige

Even mijmeren...en terugdenken aan de mooie tijd toen ik in Italië woonde en werkte. Eind november kleurde het landschap dan steevast sprookjesachtig wit, de straten waren feeëriek verlicht en het dorp prachtig versierd in een unieke kerstsfeer.

Graag neem ik jullie even mee naar Alto Adige in het noorden van Italië. Südtirol wordt geflankeerd door twee rivieren, de Isarco en de Adige. Deze komen samen in de stad Bolzano.
Ik heb Alto Adige altijd beleefd als een verstandshuwelijk tussen het noorden en zuiden. Enerzijds Noord Europese netheid en anderzijds Italiaanse 'joie de vivre'.
Als wijngebied staat Südtirol bekend om zijn briljante en kwalitatief hoogwaardige witte wijnen. Op de berghellingen staan veel bekende internationale witte druivenrassen zoals bijvoorbeeld sauvignon blanc, pinot blanc en gewürztraminer.

In onze Vino&Friends gastrobar lonken de etiketten nu vanuit het mooie Maastricht. Bij iedere fles denk ik met een beetje weemoed terug aan al die unieke momenten in Alto Adige: Op een zonovergoten terras onder het genot van een fles Nova Domus heb ik mijn vrouw leren kennen. Of dat allerlaatste glas Lafoa bij het afscheid van mijn keukenbrigade. Dat vindt ik overigens het mooie van wijn, al die emoties, herinneringen en belevingen ploppen steeds weer op. En als slagroom op de taart: het houdt maar niet op, je krijgt er bij Vino&Friends alsmaar nieuwe bij..

Salute,

Bas(ta)